29.10.2020 | 13:34

Ми звикли до того, що бармен (дослівно «людина за барною стійкою») – це той, хто знайомить відвідувачів з асортиментом і рецептурами напоїв, вишукано їх наливає, готує каву, капучино, чай тощо. Але сьогодні це - не просто фах, а для багатьох творча професійна діяльність з безмежним польотом фантазії. Погодьтеся, що деколи у нашому бокалі змішуються, здавалося би, абсолютно несумісні речі, напої смачні, неординарні, з нотками квітів чи шоколаду, а кольорова гама? Інколи вона просто вражає!

Мабуть, кожному біля барної стійки доводилося чути розмову бармена з відвідувачами. Складається думка, що ці фахівці сфери обслуговування знають  буквально все: як закінчився футбольний матч, який капелюшок зараз у моді, які фільми слід переглянути, що цікавого відбувається у місті. З такого спостереження можна зробити висновок, що навіть невелика розмова, яка ведеться із клієнтом, така ж важлива, як напій, що готується.

Специфікою роботи є використання алкоголю. І тут є декілька цікавих  моментів. Досвідчені бармени намагаються не довести клієнта до похмілля, вони знають, що магічного лікування немає, а найкращим засобом є одна склянка води на кожні два напої.

Ви коли-небудь замислювалися, чому відомий «Jack Daniel’s» у квадратній пляшці? Виявляється, це чисто практична ідея, тому що квадратні пляшки не рухаються і не розбиваються під час транспортування.

А ви знали, що у кожній пляшці шампанського приблизно 49 млн бульбашок?! Кожна пляшка має втричі більше тиску, ніж автомобільна шина! Ось так! Тому фахівці радять завжди пильнувати, коли ви їх відкриваєте.

Стародавні римляни під час бенкетів опускали в свій кубок шматочок хліба, щоб пом`якшити п`янкий вплив напою. У той час, поки вино вбирало аромат хліба, римляни обов`язково вимовляли невелику промову. Так і з`явилася традиція тостів.

Професія бармена – це мистецтво, яке допомагає зробити прийом їжі естетичним дійством. Адже требе не просто їсти та пити, а отримувати задоволення від зовнішнього вигляду страв, напоїв, їх ароматів, оформлення.  

Можливо ця професія саме для вас? Навчайтеся, здобувайте знання, уміння, навички! І пам‘ятайте: висококласний бармен - на вагу золота, він без роботи не залишиться ніколи!

Бориславська міська філія Львівського ОЦЗ