28.03.2018 | 17:49

Добігає кінця Марафон актуальних професій, який організувала Львівська обласна служба зайнятості у рамках інформаційної кампанії «Живи і працюй в Україні». Головна його мета – допомогти сучасним школярам зрозуміти, якими вміннями та нахилами вони володіють, ознайомити їх зі станом ринку праці, актуальними вакансіями та можливістю працевлаштування після здобуття того чи іншого фаху.

Учора, 27.03.2018 року, дев’ять центрів зайнятості організували для  представників молодого покоління низку пізнавальних заходів задля презентації професій пекаря, кухара та офіціанта. Участь у атракціях взяли понад 770 школярів з Борислава, Моршина, Новояворівська, Стебника, Трускавця, а також Стрийського, Перемишлянського, Пустомитівського та Сколівського районів.

Аби поділитися з майбутніми абітурієнтами цікавими відомостями про вступ, процес вишколу, популярні спеціальності, студентські будні та свята, на зустріч з учнями завітали представники Бориславського професійного ліцею, Новояворівського вищого професійного училища, Стебницького професійного ліцею, ВПУ № 34 м. Стрия та Перемишлянського професійного ліцею. Нестандартні майстер-класи, захоплюючі розповіді про тонкощі роботи у сфері ресторанного бізнесу, можливість власноруч виготовити солодкі ласощі – усе це далеко не повний перелік приємних несподіванок, приготованих для юних краян.

А про те, яким вимогам повинен відповідати ідеальний працівник галузі громадського харчування, як оцінюють працедавці його працю, в яких умовах він трудиться, хлопці та дівчата почули із уст приватних підприємців І. Семеряк, М. Віватенко, В. Денькович, Ю. Литвинової, С. Кричковської, а також представників ТзОВ «Золота Баня», «Тустань», «Санта Марія», «Аркадія плюс», «Марія» та ресторану «Максим».

Не обійшлося і без профорієнтаційних екскурсій на підприємства, під час яких запрошені дітлахи на власні очі побачили, як зі склянки борошна, кількох яєць, пачки дріжджів і дрібки солі народжується запашна хлібина, а зі шматка тіста випікаються рум’яні тістечка. Багато хто зачудовано спостерігав за таїнством декорування тортів і кексів, вмілим викладанням тарілок, виделок, ножів і серветок, аби кожен відвідувач того чи іншого закладу належно оцінив старання майстрів. Свої двері перед учнівством охоче відчинили ресторани «Максим» та «Перлина», ТзОВ «Аркадія плюс», стрийське ВПУ № 34 та інші.

Посадовці служби зайнятості неодноразово наголошували школярам, що кухар, пекар і офіціант – яскраве тріо у світі робітничих професій, обравши одну із них можна не тільки вповні реалізувати свій творчий потенціал, а й бути ситим і матеріально забезпеченим.

Ольга Чепіль,  провідний фахівець із зв’язків з громадськістю та пресою відділу інформаційної роботи Львівського обласного центру зайнятості