Шеф-кухар – це людина, що придумує, вишукує і удосконалює рецепти рідкісних страв. Самовираження у цій сфері не обмежене – професія може стати високим мистецтвом. Однак, у багатьох їдальнях, кафе шеф-кухар – це ще й людина з додатковими обов'язками: він сервірує, організовує банкети і керує виробництвом. Він – адміністратор, кухар і завгосп в одній особі, що відповідає за роботу рядових кухарів і офіціантів, технологію приготування страв, закупівлю продуктів.

Шеф-кухар не повинен палити: сигаретний дим притупляє чутливість смакових рецепторів. Алкогольні напої теж не вітаються. Навіть ковток пива спотворює відчуття від страви або повністю змінює його. Люди із захворюваннями органів травлення, хворобами шкіри (навіть незначними) просто не допускаються до роботи на кухні. А перевірки трапляються нерідко –  кожні три місяці. З цим у кухарів строго!
Молодим шеф-поварам рекомендовано орієнтуватися не лише на зарплату, а на місце в перевіреному, престижному ресторані.
Підвищення може бути блискавичним, а навики і тонкощі професії краще вивчати в підмайстрах у відомих шеф-поварів.

Профільну освіту кухаря, зазвичай, отримують у професійно-технічних закладах освіти, коледжах або на короткотермінових  курсах.

Відділ організації профорієнтації