Ці слова веселої пісеньки відомі всім із дитинства. А й справді, здається, у куховарстві немає нічого складного, адже багато жінок готують їжу щоденно для своїх родин. Але, але, але… Приготування обіду для рідних і страви на замовлення у закладах громадського харчування – зовсім різні речі. Це має бути не лише смачно, а й вишукано, на найвищому рівні.

Звичайно ж, усі вже здогадалися, що мова йде про кухарів. Цей майстер виконує роль «кухонного диригента», від знань, досвіду, особливого таланту та хисту якого залежить «мелодія» звучання наїдків. Професія ця творча і водночас дуже відповідальна, важка і неймовірно цікава. Хтось мріє про неї з дитинства, а хтось обирає вже в дорослому житті. Як би там не було, однак кухарське мистецтво – одне із найдавніших. Як професіонали кухарі з’явилися в Греції на острові Крит в 2600 році до н. е. Тоді для солдатів готував їжу спеціальний майстер кулінарного ремесла й отримував за це винагороду. У Німеччині кухар був однією з чотирьох важливих фігур при дворі, а у Франції ним могла стати лише знатна особа.

Що ж робить кухар?, Звісно, готує. Бажано – смачно. А ще – розробляє карти зі стравами, меню в ресторанах чи кафе, шеф-кухар слідкує за всією командою та керує процесами на кухні. Саме кухар відповідає за миття та підготовку продуктів, чистоту в приміщенні, дотримання санітарних норм, сервірування страв, відгуки клієнтів, тісно співпрацює з офіціантами та метрдотелем.

Скільки отримує кухар? Зазвичай, зарплата кухаря розраховується за робочу зміну. Окрім того, в у деяких ресторанах чи кафе офіціанти діляться з ним чайовими. У середньому в Україні такий професіонал заробляє близько 12 тис. грн.

Відмінним спеціалістом у кухарській справі може стати тільки особа з доброю пам’яттю та смаком, точним окоміром, з високою чутливістю, умінням своєчасно розпізнати відхилення від технологічного процесу за незначними візуальними чи запаховими ознаками, витривалістю (адже кухарю потрібно багато часу працювати стоячи, а це вимагає гарної фізичної форми), вмінням з одного погляду розпізнати якість і рівень свіжості продуктів, любов’ю до приготування страв і з бажанням вчитися новому.

У роботі кухаря є переваги і недоліки. До плюсів можна віднести: постійний творчий процес, забезпеченість місцем праці (із такою кваліфікацію ви ніколи не залишитеся без роботи), можливість кар’єрного росту. Окрім того, талановиті кухарі мають шанс відкрити власний бізнес, щоби самостійно заробляти на життя.

Щодо мінусів, то це – велике фізичне навантаження (майже увесь час потрібно працювати «на ногах»), довгі зміни (зазвичай, денна зміна триває майже 12 годин), ризик травмування. Навіть професіонали високого рівня незастраховані від травм, опіків чи порізів, адже на кухні дуже інтенсивний темп роботи.

Деякі цікаві факти про кухарів.

Білий кухарський ковпак на роботі стали носити в 18 столітті на прохання англійського короля Георга II. Цей головний убір захищав страви від попадання в них волосся з голови кухарів. Сьогодні вимога до його носіння закріплена в санітарних нормах багатьох країн світу.

У Стародавньому Римі відбувалися цілі повстання кухарів, які вимагали підпорядкування і контролю над цілими містами.

Найбагатший кухар сучасності за версією журналу Forbes – британець Гордон Рамзі. Його фінансовий стан оцінюється в 38 млн доларів. Рамзі – власник мережі першокласних ресторанів, шоумен, автор книг і телепередач.

В Англії є ресторан The Clink, де працюють кухарями майже 30 ув’язнених. Заклад обслуговує до 96 осіб у день.

Багато століть французи та італійці сперечаються про те, хто з них краще готує. Гурмани вважають, що одні з них – кращі десертники світу, інші майстерно працюють з рибою і морепродуктами.

Усе частіше в кулінарії вдаються до допомоги роботів-кухарів. Один з них – на ім’я Fua-Men – працює в ресторані японського міста Нагойя. Він не тільки миє посуд і нарізає овочі, але і готує основні страви.

Вважається, що найкращі кухарі – чоловіки. Вони глибше вникають в усі процеси та тонкощі, більш врівноважені. Ще один факт на користь чоловіків: температура їхніх рук на 2 градуси нижча, ніж у жінок. В Японії з цієї причини жінки не можуть готувати суші та десерти.

Дізнайтеся більше про цю дивовижну професію за посиланням https://bit.ly/3bTmpO9. Здобути фах кухаря можна у багатьох навчальних закладах Львівщини, про один із них – у ролику https://bit.ly/3ysonMV .

У базі вакансій Львівського ОЦЗ (https://lviv.dcz.gov.ua/userSearch/vacancy) для кухарів налічується понад 50 пропозицій працевлаштування із зарплатою, що коливається від мінімальної до 14 тис. гривень. Підтвердити результати неформального професійного навчання за професією «кухар» можна в Одеському (https://profcentre.odessa.ua/) та Рівненському (https://www.cpto.rv.ua/) ЦПТО ДСЗ, а також у Вищому професійному училищі № 33 м. Києва (https://vpu33.com.ua/). Окрім того, ця професія входить до переліку тих, для здобуття яких можна отримати ваучер на навчання (деталі – https://bit.ly/3IDshYl). Пройти тестування з метою професійного самовизначення можна за посиланнями: https://myprofession.com.ua;  https://profi.dcz.qov.ua.